jueves, 10 de marzo de 2011

EL COMPROMÍS DE CASP

El compromís de Casp, fou una reunió de nou notables, representants dels estats d'Aragó, València i Catalunya ( tres per cada païs ), que tenien per objectiu decidir qui succeiria l'últim rei del Casal de Barcelona Martí l'Humà (1410). Els tres estats s'havien compromés prèviament a respectar, fos quina fos, la decisiò dels nou notables. Fou escollit el castellà Ferràn de Trastàmara dit “ el d'Antequera “, en detriment de l'altre candidat Jaume II d'Urgell. Fou fruit d'un interregne de dos anys molt violents, amb invasions castellanes , influències del Papa Luna i un conjunt que acabaren determinant l'elecció de Ferran abans i tot que tingués lloc el Compromís.

Mort el monarca i el seu hereu es va produïr un buit de poder entre juny i desembre de 1410, al que van succeir diferents intents de normalització entre els mesos de gener i juny de 1411; desprès de l'assassinat de l'arquebisbe Garcia Fernández de Heredia valedor de la causa Trastàmara, el 2 de Setembre de 1411 comença el Parlament d'Alcanyís , alhora de que de forma paral.lela es celebrava el Parlament de Menquinesa.

Menstrestant a València, des de la capital, els Vilaragut seguiren l'exemple i també van convocar un Parlament valencià a Vinaròs, que comencá el 25 de Setembre de 1411. La presència del governador Arnau Guillem de Bellera va donar- li una certa legitimitat al Parlament i als Urgellistes.

Des de la Seu del Nord de la UJI, La Regidoria de Cultura i la Fundació Caixa Vinaròs, s'han organitzat una sèrie d'activitats culturals vinculades la conmemoració del Compromís de Casp.

S'han programat per al mes de març, tres conferències. La primera “ els prolegòmens del Compromís de Casp al Regne de Valencià” a càrrec de Rafael Narbona; La segona “ “ El compromís de Casp i els enfrontaments polítics a les comparques septentrionals valencianes” , a càrrec de Carlos Rabasa, i finalment , “ El compromís de Casp i el model polític de la Corona d'Aragó” , a càrrec de Flocel Sabaté. Tots els actes es desenvoluparàn a la sala d'actes de la Biblioteca Municipal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario